torstai 29. tammikuuta 2015

Maksan toimintaa parantavaa latva-artisokkaa ja muita herkkuja.

Herkuttelupäivä on joka päivä, eikä sunnuntai tehnyt poikkeusta. Tuoretta jyväleipää, lämminsavulohta, marinoituja katkarapuja, tomaattia, kurkkua ja kananmunaa. Olipas hyvä aamiainen!

DSC02221-normal.jpg

DSC02222-normal.jpg

DSC02223-normal.jpg

DSC02224-normal.jpg

Kokkailtiin eilen tuorepastaa ja tulista tomaatti-kasviskastiketta maustamattoman jugurtin kera.

20140831_183629-normal.jpg

20140831_183635-normal.jpg

20140831_183657-normal.jpg

Tänään tein päivälliseksi lehtipinaatista keiton. Ai että, kyllä maistui!

20140901_172921-normal.jpg


20140901_173958-normal.jpg

20140901_174017-normal.jpg

Sain eilen kukkia <3

DSC02237-normal.jpg

DSC02238-normal.jpg

DSC02244-normal.jpg

Aion pitää syysflunssan poissa vihreällä teellä!

DSC02246-normal.jpg

DSC02249-normal.jpg

...ja herkullisilla levitteillä. Pähkinät ja siemenet maistuvat nyt todella hyvin! 

DSC02251-normal.jpg

Artisokan keittopuuhissa. Mikään ei ole helpompaa, kuin laittaa kattilaan runsaasti vettä, karkeaa Himalajansuolaa, sitruunamehua ja sitruunankuorta. Sitten vain keitellään n.40-50 minuuttia ja iltapalaksi tulee terveellistä herkkua! Tähän vielä lisukkeeksi sitruunavinaigrette johon voi dippailla lehden syötävää osaa.

DSC02252-normal.jpg

DSC02253-normal.jpg

Latva-artisokka sisältää parantavista ominaisuuksistaan tunnettua kynariinia joka uudistaa soluja, suojaa maksaa ja vilkastuttaa erityisesti sappinesteen virtausta maksasta. Karvasaine kynariini alentaa myös kolesterolia ja ehkäisee sappikivien muodostumista. Siinä on myös paljon karoteeneja, B-vitamiineja, C-vitamiinia, rautaa ja magnesiumia. 

Artisokan sisältämät tehoaineet stimuloivat maksasoluja lisäämään sappihapon eritystä. Ne aktivoivat kolesterolin poistumista maksasta ja hidastavat maksan omaa kolesterolisynteesiä, näin ollen alentaen sen rasvatasoa. Artisokat auttavat pahoinvointiin, vatsan turvotukseen ja ilmavaivoihin, joita maksan heikko toiminta yleensä aiheuttaa.

Syökää artisokkia myöskin tölkitettyinä mikäli ette halua kypsentää niitä itse, sillä parantavan karvasaineen, kynariinin pitoisuuteen purkittaminen ei vaikuta!


Julkaistu 1.9.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti