Kirjoitin edellisen juttuni artisokasta ja sen hyvistä vaikutuksista. Nyt kerron teille kuvin, miten artisokka syödään.
Alla olevassa kuvassa on kypsennetty artisokka, sekä sitruunavinaigrette. Vinaigretessä on oliiviöljyä, tryffeliöljyä, tuoretta sitruunamehua n. 2rkl, intiaanisokeria ja ripaus suolaa.
Tunnistat kypsän latva-artisokan siitä, että sen lehdet lähtevät helposti irti nyppimällä. Näiden lehtien syötävä osa näkyy kuvassa vaaleanvihreänä, eli se tyviosa. Kasta artisokka vinaigretteen ja vedä hampaiden avulla artisokan pehmeä pinta suuhusi ja herkuttele. Tämä on kasvissyöjien "rapu" rapujuhlissa (mikäli siis haluaa lähteä rapujuhliin katsomaan raputeurastusta).
Tämä on oiva herkku vaikka leffailtana, sillä tekemistä ja syötävää riittää. Oikea hyvän omantunnon leffaeväs ja kroppa kiittää!
Kun lehdet on saatu syötyä, pinnan alta alkaa pikkuhiljaa paljastua se herkullisin osuus, eli artisokan "sydän". Ennen kuin pääset herkun kimppuun täytyy nuo karvoilta näyttävät haipakkeet nyppiä pois, sillä et halua maistaa mitään kuivaheinäpeltoa suussasi. Tämän jälkeen voit nautiskella pehmeän ytimen hyvillä mielin.
Ostin pitkästä aikaa jauhelihaa ruuanvalmistustarkoituksiin. Tein pihvejä joihin tuli valkosipulia, chiliä, basilikaa, paprikajauhetta, suolaa ja pippuria. Tämän seuraan pääsi tsatsiki ja kikherne-kasvispaistos. Itse keitetyt kikherneet ja pavut ovat 100x parempia kuin tölkitetyt! Eikä siinä ole edes vaivaa, kun laittaa ne likoamaan runsaaseen veteen edellis-iltana ja antaa niiden seuraavana päivänä kiehua about 40min, vaikka sillä aikaa kun istut Facebookissa tai luet lehteä ;)
Julkaistu 3.9.2014.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti